Piping en structuren voor WKK bij Cargill

10 12 2020 Hafibo

Na een succesvolle samenwerking op de site van Cargill Izegem doet CallensVyncke opnieuw een beroep op Lybover METAL voor het
ontwerpen en installeren van alle piping en structuren voor een nieuwe warmtekrachtkoppeling (WKK), deze keer voor Cargill Gent.

CallensVyncke is de specialist voor geïntegreerde gasgestookte WKK-installaties en staat in voor zowel de studie,het ontwerp als de installatie. Veel bedrijven hebben elektriciteit én warmte nodig voor hun productieproces, maar wenden die energie niet efficiënt aan. Hun elektriciteit komt binnen via het net en de warmte produceren ze lokaal met gas of elektriciteit. Bij een WKK echter worden beide energievormen (elektriciteit en warmte) tegelijkertijd opgewekt met gas. CallensVyncke plaatst daarvoor gasturbines die elektriciteit opwekken en de restwarmte capteren om er processtoom mee te produceren.

Wie vinden we terug in het klantenportfolio van CallensVyncke? Industriële bedrijven die continu een hoog stoom en elektriciteitsverbruik hebben. Zo ook voedingsconcern Cargill. Cargill levert voedings-, landbouw-, financiële en industriële producten en diensten aan heel de wereld en heeft verschillende vestigingen in België. Hun nieuwe, performante WKK-installatie laat hen slimmer omgaan met de productie-energie. 

Succesvolle samenwerking herhaald

Lybover METAL werkte in het verleden al meermaals samen met CallensVyncke. Na een succesvolle samenwerking op de site van Cargill Izegem werd Lybover METAL opnieuw onder de arm genomen voor de realisatie van de nieuwe WKK-installatie op de Cargill-site in Gent. Het project in Gent omvatte een gasturbine, ketels, piping en structuren. Lybover METAL ontwierp en installeerde alle piping en structuren op basis van een afzonderlijke engineersopdracht. In het WKK-gebouw werden platformen en takelbalken voorzien om het onderhoud te kunnen verrichten aan de installatie. Twee piperacks, links en rechts van het gebouw, verdelen de geproduceerde stoom en elektriciteit naar de productieruimtes. Naast stoom en elektriciteit verdelen de piperacks ook nog andere leidingen die nodig zijn voor de werking van de WKK. Ten slotte werd een grote trap aan de buitenzijde van het gebouw geïnstalleerd om toegang tot het dak mogelijk te maken.

Hoge eisen op vlak van normering en veiligheid

Alle betrokken partijen in dit project hechten veel belang aan kwaliteit en veiligheid. Naast de gangbare Europese normen hanteerde Cargill zelfs nog strengere eisen. En die hebben een invloed op de stabiliteitsberekening, alsook op het volledige ontwerp van alle structuren. Dankzij het interne studie- en tekenbureau kon Lybover METAL de nodige flexibiliteit garanderen bij aanpassingen. Door de eerdere samenwerking en het dedicated team van Lybover METAL waren alle partijen bovendien reeds goed op elkaar ingespeeld.

“Lybover METAL dacht actief mee over de uitvoering. En dankzij de professionele montageploeg met de juiste mindset op vlak van veiligheidseisen en uitvoering kon de ‘time on site’ beperkt blijven en werden de deadlines gehaald”, vertelt Stefanie Debaets, Project Engineer bij CallensVyncke.


Contacteer onze sales engineers voor meer informatie via info@hafibo.be

XANDO