Lutosa behaalt een hoger rendement mede dankzij Hafinox

12 10 2018 Hafibo

“Lutosa, schatjes van patatjes”. Een gekende slogan in België. Maar waar en hoe worden deze frietjes geproduceerd en wat zijn de laatste nieuwe trends? Hoe zorgde Hafinox mee voor het behalen van een hoger rendement? We gingen op bezoek bij de projectmanager en energieverantwoordelijke van Lutosa.

Lutosa is één van de grootste aardappelfabrieken in de wereld en heeft twee vestigingen, namelijk Leuze-en Hainaut (Henegouwen) en Sint-Eloois-Vijve (West-Vlaanderen). Ze zijn gespecialiseerd in het verwerken van aardappelen in de gekende lekkere diepvries, verse frietjes, diepgevroren aardappelspecialiteiten en gedroogde aardappelvlokken. De laatste jaren is er een nieuwe trend en vraagt de consument steeds grotere frieten. Om op deze vraag te kunnen inspelen zijn landbouwers steeds grotere aardappelen gaan kweken. Maar deze knollen moeten ook versneden worden tot frietstaafjes en dit gebeurt met watermessen; krachtige pompen die de aardappel met grote snelheid op een rooster projecteren, waarvan de mazen variëren naargelang het gewenste kaliber.

Hafinox helpt Lutosa uit de puree

“De grootte van de watermessen moest worden aangepast omdat de knollen steeds groter worden. Anders wordt de aardappel kapot geslagen als de opening van een mes te klein is. Moederbedrijf McCain had hiervoor door zijn jarenlange ervaring een standaardoplossing die Lutosa wou overnemen en monteren in zijn eigen gebouwen. Maar de bestaande productiegebouwen waren beperkt in ruimte dus was het een zeer grote uitdaging om de installatie hierin in te bouwen. Hafinox zorgde dat de installatie toch perfect in het bestaande gebouw gemonteerd kon worden en voorzag eveneens voor de complete piping. Om deze nieuwe installatie te installeren en delen van de bestaande installatie te verplaatsen werd de productie twee weken stilgelegd. Hafinox maakte een 3D-scan van de productie bij Lutosa om alles op korte termijn te kunnen realiseren. Zo kon de totale piping perfect op voorhand worden gefabriceerd.” licht mijnheer Debels, projectmanager en energieverantwoordelijke van Lutosa, toe.

Klik hier om het volledige artikel te downloaden

 

XANDO